Beautiques favoriet

Acne

Hoe herken ik Acne?

Acne berust op een ontsteking van de huid rondom de talgklieren/ talgklier follikels. Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat.

De talgklieren in het gelaat, of op de rug / borst worden groter en produceren meer huidsmeer of talg. Indien er teveel talg wordt afgescheiden, kan de talg zich ophopen en kan de uitgang van de talgklier verstopt raken. Dit noemt men talg of comedonen. Er zijn meerdere soorten comedonen.

De talg-ophopingen worden nog versterkt door toegenomen verhoorning van de afvoergang van de talgklier, waardoor deze nauwer wordt. In de talgklieren bevinden zich bacteriën, die de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

Het is belangrijk om de poriën te laten ledigen door een Acne specialist om zo de huid weer te kalmeren en acne vrij te krijgen. Deze behandelingen kunnen veelal gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar.